wycinanki wielkanocne - jak wykonać

Cucinissima

Temat: Zwyczaj - Pisanki
ODKRYCIA
Najstarsze - wykopaliska sumeryjskie na terenie Mezopotamii - 5000 lat temu
Znane są informacje o pisankach w Egipcie, Chinach, Persji
Rzym - z pewnością znane były malowane (Owidiusz, Pliniusz i Juwenalis)
Polska X wiek - najstarsza odkryta pisanka - Ostrów - zastosowano tą samą technikę co dzisiaj

Zdobieniem jajek zajmowały się dawniej tylko kobiety i to nie wszystkie; np. jeśli któraś w tym czasie była "nieczysta", nie powinna wykonywać pisanek.

Malowane lub kraszone jajka otrzymywali najpierw członkowie rodziny oraz dzieci chrzestne, a później, w tygodniu po Wielkanocy - osoby zaprzyjaźnione. Podarowanie pisanki chłopcu czy dziewczynie poczytywano za dowód sympatii. Pisanki na cmentarzach, głównie prawosławnych, składano tam w drugą Niedzielę Wielkanocną

RODZAJE
pisanki - Kurpie, Podole - wosk i barwienie - czasem na kilka kolorów po kolei
oklejanki - Podlasie, Opolsczyzna, Mazowsze - naklejanie trzciny i/lub kolorowej włóczki; Kurpie i Łowicz - oklejanie kolorowymi wycinkami
naklejanki - Łowicz - naklejane wycinanki z papieru
kraszanki - Pomorze, Śląsk, Warmia, Mazury - barwione na jednolity kolor
drapanki - Śląsk i czasem Pomorze - wydrapywanie wzorów na zabarwionych kraszankach

Za najbardziej typowe pisanki uchodzą zdobienia kurpiowskie i podolskie. Natomiast kompozycje huculskie wyróżniają się misternym wzorem plamkowym, przypominającym barwną mozaikę.

KOLORY
Żółty - liście brzozy i olchy, kora szakłaka i młodej jabłoni, drewno morwy, suszone kwiaty jaskrów polnych, majówka błotna, trzcina i rumianek, łuski zwykłej cebuli oraz igły modrzewiowe.
Czerwony - marzanna, kora kruszyny i dębu, olchowe szyszki, owoce czarnego bzu, suszone jagody, cebula.
Pomarańczowy - marchwi i dyni oraz z połączenia czerwonego i żółtego
Brąz - łupiny i korzenie orzecha oraz igliwie jodły. Bardzo ciemny brązowy - dębu i olchy.
Złoty - Przez połączenie brązowego z żółtym
Niebieski - owoce tarniny
Fiolet - płatki ciemnej malwy, i mieszanie koloru czerwonego i niebieskiego
Zieleń - niektóre trawy, zioła, w tym głównie pokrzywa, liście barwinka, młode żyto
Czerń - wygotowane olchowe szyszki

Najdroższe i zarazem najsłynniejsze jajka świata, to niezwykłe wyroby jubilerskie Faberge - pracowni wykonującej specjalne zamówienia dla cara Aleksandra III Romanowa. Obecnie zachowało się 40 jaj, z których najdroższe jajko "zima" osiągnęło cenę 5,5 mln. dolarów. Jedno z bardziej niezwykłych, to jajko "Azova".
Źródło: genealogia.okiem.pl/forum/viewtopic.php?t=2839



Copyright (c) 2009 Cucinissima | Powered by Wordpress. Fresh News Theme by WooThemes - Premium Wordpress Themes.